fbpx

Как да оптимизираме пространството в малък апартамент?

Колкото по-просторен е апартаментът, толкова по-удобно е да живеете в него. Ако домът ви не може да се похвали с допълнителни квадратни метри и не разполагате с достатъчно място, това не е причина да живеете в неудобство. За да направите малкия апартамент по-широк, не е нужно да събаряте стени. В следващите редове ще ви разкажем как визуално да разширите пространството на малък апартамент и да изберете подходящи цветове, мебели и аксесоари.
Previous slide
Next slide

Изберете подходящи цветове

Интериорите, направени в светли цветове, изглеждат визуално по-големи, отразяват светлината по-добре и правят стаята отворена. Тъмните цветове, напротив, отнемат до 40% от пространството. Студените пастелни нюанси – млечно, бежово, ванилия – са най-подходящи за декориране на малки стаи.
Мебелите също трябва да се използват в светъл цвят, но различни по тон от стените, тавана и пода. Тази техника визуално размива границите между различните повърхности, което прави пространството да изглежда по-обемно. Трябва да избягвате ярки контрасти, като синьо и оранжево, лилаво и жълто. Тези комбинации освежават интериора, но визуално намаляват пространството на апартамента.
1. Правилно зониране с плъзгащи врати: Отворените врати отнемат също от площта не само визуално, но и реално. В малкия апартамент е по-добре да монтирате плъзгащи се врати или тип “хармоника”. Те могат да отделят стаите, да създадат изолиран кабинет или затворена спалня в едностаен апартамент. Плъзгащите се врати могат да бъдат оставени отворени, създавайки голям простор, който изглежда два пъти по-широк от обикновената врата.
2. Повече светлина – повече простор: От една страна, колкото по-малка е стаята, толкова по-малко източници на светлина са необходими. Но правилното осветление ще ви помогне да направите пространството по-високо и по-широко. Обемните лампи, особено полилеите, трябва да бъдат забравени. Вместо това е по-добре да използвате малки LED крушки по целия периметър на стаята. Аплиците по стените добавят обем, а високите подови лампи подчертават вертикалните линии.
3. Използване на огледала в интериорния дизайн: Използването на огледала в интериора също помага да се създаде оптическа илюзия за светла и просторна стая. Отражението в огледалото ще се превърне в продължение на стаята, правейки я да изглежда по-голяма. Високо огледало, започващо от пода, ще добави обем към стаята, но трябва да знаете, че покриването на повече от една стена с огледала не е най-добрият вариант. За банята е по-добре да изберете опция с осветление и рафт – тя ще замени тоалетката.
4. Използвайте тапети: Използвайки някои довършителни трикове, можете да разширите границите на стаите и визуално да увеличите размера. За малки апартаменти е по-добре да изберете тапети с дискретни шарки. Вертикалната лента ще направи стаята по-висока, а хоризонталната ще я направи по-широка. Можете да използвате и фототапет – но само на една стена, като внимателно подберете дизайна. По-добре е да използвате изображения, които отиват в далечината, имат различни текстури или градиент (просторна морава, път, залез на морето).
5. Подреждане на мебелите – акцентирайте на функционалността: Колкото повече предмети има в една стая, толкова по-малка изглежда тя. Ето защо, когато избирате мебели за малък апартамент, основният принцип е минимализмът. По-добре е да се откажете от допълнителни маси и шкафове, които претоварват пространството. За малки жилища са подходящи модулни или трансформируеми мебели (разтегателен диван, гардероб). Разгледайте възможностите за поставяне на ъглови мебели, като например ъглови бюра, шкафове или рафтове. Тези мебели могат да се вместят идеално в ъгъла на стаята и да осигурят допълнително пространство за съхранение.
Инвестирайте в мебели, които предлагат множество функции и съчетават съхранение с удобство. Например, шкафове с възможност за съхранение на книги и аксесоари, както и такива за поставяне на декоративни предмети. В зависимост от нуждите ви, можете да изберете подвижни или преносими мебели, които лесно могат да се преместват и приспособяват спрямо променящите се условия. Например, масичка и столчета с леко тегло.
Как да съчетая функционалността с естетиката в малкото жилище?
6. Повече комфорт в малката баня: За добро организирането на малка баня се нуждаете от доза креативност. Използвайте вертикалното пространство и монтирайте полици и шкафчета на стените, за да освободите пода. Високите шкафове използвайте за съхранение на козметични продукти и аксесоари. Инсталирайте малки умивалници с вградени шкафчета и тоалетни. Не забравяйте и тук за голямото огледало на стената, което да създаде илюзия за по-голямо пространство.
7. Малката кухня може да бъде функционална: В кухнята също заложете на вертикалното пространство за съхранение на съдове, чинии и кухненски аксесоари. Заместете големите електроуреди с по-малки модели, които отговарят на вашите нужди, но заемат по-малко място. И тук добавете повече светлина, за да направите пространството по-приветливо. Масата за хранене е по-добре да бъде кръгла с функция за разтягане.
8. Спалнята – малка, но комфортна: Избягвайте претоварването на стаята с много мебели. Изберете мебели, като легла с вградени чекмеджета или шкафчета за съхранение под леглото. Мебелите с чисти, прости линии и светли цветове могат да създадат усещане за простор и елегантност. Декорирайте с минималистични акценти – декоративни възглавници или стайни растения.
Малкият апартамент може да бъде удобен и комфортен, ако се възползвате рационално от всеки квадратен метър.

Често задавани въпроси

Използвайте многофункционални мебели, светли цветове и огледала, които да отразяват светлината и да правят стаята да изглежда по-голяма. Оптимизирайте пространството, като използвате всеки квадратен метър, включително вертикалната зона.
Използвайте мебели с вградено съхранение, като легла с вградени шкафове или полици.
Разделете пространството на функционални зони, като работен кът, зона за отдих и спалня. Използвайте мебели и аксесоари, които да помогнат за дефинирането на всяка зона и да я направят функционална.
Изберете светли тонове, които да съчетавате. Ярките цветове използвайте само върху една стена.
Използвайте кутии, кошчета и органайзери за съхранение на вещи и аксесоари. Редовно изхвърляйте или дарявайте ненужните ви неща.

Отзиви

Последни новини

25 април 2024
Еко-домовете на бъдещето: Какво трябва да знаете?
В нашия свят, където изменението на климата и опазването на околната среда стават все по-важни, еко-домовете...
16 април 2024
Как да създадем уютен и модерен дом?
Всяко жилище има потенциал да се превърне в уютно и модерно пространство. За да постигнете този ефект,...
08 април 2024
Интериорни тенденции за 2024: Цветове, материали и текстури
В света на интериорния дизайн всяка година се появяват нови тенденции и вдъхновения, които формират облика...
01 април 2024
Сгради с характер: Уникалните проекти на Архонт
Сградите на Архонт се отличават с характер и впечатляващ дизайн. Къщи, жилищни и обществени сгради –...
27 март 2024
Иновации в строителството: Технологии, променящи индустрията
В съвременния свят, където технологичният прогрес променя всекидневието ни, иновациите играят важна роля...
25 март 2024
История на българската архитектура: От миналото към настоящето
Българската архитектура носи в себе си богато наследство, което проследява исторически етапи и културни...
22 март 2024
Най-добрите стратегии за инвестиране в имоти през 2024
В условията на постоянно променящия се пазар на недвижими имоти, разбирането на текущите тенденции и...
20 март 2024
АКТ 15 -  сграда „ВИСТА“ 
Развълнувани сме да обявим, че жилищна сграда „ВИСТА“ получи своя АКТ 15! Този важен етап означава, че...
20 март 2024
Как да оформите външното си пространство: Идеи за градината и двора
Оформянето на външното пространство на дома ви – било то градина или двор – е ключов елемент...
18 март 2024
5 съвета за избор на интериорен дизайнер
В съвременния свят, където домът и работното пространство се превръщат в отражение на нашата индивидуалност...